W sobotę, 23 sierpnia 2025 roku, Park Sportowo-Rekreacyjny w Lidzbarku stał się miejscem wyjątkowego spotkania mieszkańców i gości. Festiwal Swojskich Potraw Rybnych połączył tradycyjną kuchnię, lokalne inicjatywy i muzyczną rozrywkę, tworząc niezapomnianą atmosferę.
Już od pierwszych chwil dało się wyczuć, że to będzie wyjątkowy dzień. Na stoiskach Kół Gospodyń Wiejskich i lokalnych stowarzyszeń królowały aromatyczne dania i przetwory rybne, które przyciągały tłumy spragnione kulinarnych wrażeń. Największe emocje wzbudził konkurs na najlepszą potrawę – rywalizowało w nim aż dziewięć KGW oraz Stowarzyszenie „Psia Przystań”.
Jury, w którym zasiedli m.in. znany szef kuchni Kurt Scheller oraz restauratorka Justyna Ossowska („RyBaśka”), nie miało łatwego zadania – poziom konkursu okazał się wyjątkowo wysoki.
Laureaci konkursu:
I miejsce – KGW Miłostajki „Helenki”
II miejsce – KGW Jeleń „Jelonki”
III miejsce – KGW Dłutowo
Wyróżnienia trafiły do kół gospodyń z Ciborza, Wąpierska, Bryńska, Zalesia, Wlewska („Wlewszczanki”), Chełst oraz do Stowarzyszenia „Psia Przystań”.
Festiwal był także okazją do wspólnej zabawy dla całych rodzin. Dzieci korzystały z dmuchańców, animacji i malowania twarzy, a scena przez cały dzień tętniła muzyką. Publiczność rozgrzewały występy zespołu EXTAZY, grupy tanecznej GOOD VIBES, uczniów Szkoły Muzyki DoReMiFa oraz Młodzieżowej Orkiestry Dętej OSP Lidzbark. Wieczorem widownia bawiła się przy energetycznym koncercie zespołu CLIVER, który był finałem wydarzenia.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu lidzbarkonline.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz